Цената на фуражната пшеница в Азия може да нарасне

 

През текущата седмица цената на фуражната пшеница на пазарите в Азия може да нарасне. Причина за това са проблемите с предлагането въпреки ръста на световното производство.

 

Мелничарската пшеница се предлага на пазара в големи обеми, а фуражната остава на втори план поради силната конкуренция от страна на царевицата.

 

Фуражна пшеница (предимно от черноморския регион) се предлага при цена 276 USD/тон при условия C&F с доставка през декември.

 

Повечето износители в страните от Азия отлагат покупките на пшеница и вместо нея закупуват царевица. Украинска царевица с доставка през февруари се предлага при цена 233 USD/тон в пристанище от Източна Азия.

 

В предходните години Австралия е била голям доставчик на фуражна пшеница, но през този сезон експортният потенциал на страната за този вид зърно е изчерпан. Сега неголеми обеми от фуражна пшеница се предлагат от щата Виктория при цена 260 USD/тон C&F източноазиатско пристанище. От Южен Куинсланд цената е още по-висока – 305 USD/тон C&F с доставка през декември. След няколко седмици в Австралия стартира жътвата на пшеницата, но дела на фуражната пшеница отново няма да бъде голям.

 

Черноморският регион, друг традиционен доставчик на фуражна пшеница за страните от Азия вече е повишил своите цени поради увеличеното търсене от Бангладеш, Пакистан и Египет.

 

Пакистан отново е вносител на пшеница за първи път през последните три години и вече е закупил около 500 000 тона черноморска пшеница с цена 276 – 287 USD/тон C&F. Бангладеш е закупил 200 000 тона украинска пшеница с цена 307  USD/тон C&F.

САЩ не произвеждат чисто фуражна пшеница, но понякога азиатските фуражни заводи потребяват мека пшеница SRW. Сега тя се предлага при цена 305 USD/тон C&F.

 

Прекалено високите цени може да отблъснат купувачите. В началото на септември южнокорейската фуражна компания Nonghyup е отклонила предложение за продажба на фуражна пшеница при цена 275,40 USD/тон C&F.

ZarnoBorsa19 Септ, 2013