Руският зърнен пазар: Надежди и разочарования през сезона

 

През текущата година реколтата от зърно в Русия ще се върне към нормалните си нива според анализ на Института за конюнктурата на аграрните пазари (ИКАР). Реколтата от зърно ще достигне 89,7 млн. тона, в т.ч. от пшеница 51,9 млн. тона и от ечемик 14,7 млн. тона. Реколтата от царевица ще се повиши до 9,92 млн. тона, което ще позволи експорт на 3 млн. тона, като при това ще остане сериозен запас.

Реколтата от ориз ще се понижи, което частично е свързано с приемането на Русия в МТО.

Съществуват проблеми с качеството на пшеницата в страната. Това няма да бъде критично за мелничарите в страната, но може да затрудни износителите. Сега основното експортно търсене е за пшеница 3-ти клас и в по-малка степен 4-ти и 5-ти клас. Големите наличности на нискокачествена пшеница са довели до увеличаване разликата в цените с по-добрата пшеница имаща по-голямо наличие на протеин.

 

Експортният потенциал на руското зърно ще бъде 21,5 млн. тона, в т.ч. пшеница 15,5 млн. тона. Експортът на ечемик ще достигне 2,0 млн. тона, като е възможно той да бъде увеличен. Износът на царевица ще достигне рекордни нива.

Крайните запаси ще достигнат 11,7 млн. тона зърно, в т.ч. пшеница 7,0 млн. тона и ечемик 0,6 млн. тона.

 

Според руски анализатори, цената на качествената пшеница в страната се е оттласнала от дъното и няма условия тя отново да се понижи. През следващите месеци се очаква продължително задържане цената на добрата пшеница на настоящите нива. При фуражната пшеница е възможно още едно понижение на цената, като това ще бъде свързано и с излизането на пазара на новата царевична реколта.

 

 

Експортът на руско зърно през 2013 година може да се понижи според МЗ на Русия. Отчитайки прогнозираното понижение на покупките от страна на Египет и увеличената конкуренция от страна на Украйна и Казахстан, е възможно намаление при обемите за износ на зърно от Русия.

Експортният потенциал на страната е оценен на 18 – 20 млн. тона. Общата зърнена реколта се очаква да достигне 90 млн. тона и преходни запаси 12,3 млн. тона.

ZarnoBorsa09 Септ, 2013