Китай продължава да увеличава вноса на царевица въпреки добрата реколта

 

Китай продължава с постепенното увеличаване вноса на царевица, за да удовлетвори вътрешното търсене на фуражно зърно. Информацията е получена от министъра на селското стопанство на страната.

През текущата година Китай може да прибере щедра реколта от царевица, въпреки, че част от посевите бяха пострадали от наводнения. Според USDA, реколтата от китайска царевица през 2013 – 2014 МГ ще достигне 211 млн. тона, което е с 3% повече от текущия сезон. Вносът ще нарасне до рекордните 7,0 млн. тона. През 2012 – 2013 МГ, която завършва на 30 септември, Китай е внесъл 3,0 млн. тона царевица.

Според мнението на анализатори, Китай няма да загуби самообезпечеността си с царевица, като производството достига 95% от потреблението. Пропорцията ще се запази дори и при внос от 10 млн. тона.

Лидер в доставките традиционно се явява САЩ, като делът е 90% от общия импорт. През тази година Китай разшири списъка от вносители, като се направиха покупки от Аржентина и Украйна.

В дългосрочна перспектива растящото търсене на царевица в Китай ще оживи вноса, а успоредно с това и международната търговия със зърно, което ще поддържа цените.

 

На 24 септември Националното бюро по зърнените и бобови култури на Мароко ще проведе търг за покупка на 50 000 тона пшеница дурум, 9 000 тона царевица и 200 тона ориз в рамките на тарифното споразумение между Мароко и ЕС. Доставката ще се осъществи до 31 декември 2013г за пшеницата, а за царевицата и ориза до 31 май 2014 година.

 

Френските износители за първи път през последните пет години ще изнесат ечемик за Йордания. В момента корабът, който ще извърши транспорта се товари във френски пристанища.

ZarnoBorsa04 Септ, 2013