Saxo Bank: Повишението на стоковите пазари приключва

 

През изминалата седмица основните стокови пазари преживяха не голяма корекция в повишение, която в някаква степен беше предизвикана от фиксирането на печалби след укрепването на пазарите в началото на август.

 

В същото време FED се готви да понижи месечните интервенции по изкупуването на активи и доходността на американските облигации достига двугодишен максимум.

 

Освен това през август производствената активност в Китай се повишава, но въпреки това на развиващите се пазари се наблюдава разпродажба на облигации, акции и валути. Скъпоценните метали запазиха своята стабилност. Обемът на вложенията в борсови индекси не се променя втора поредна седмица въпреки нарастването доходността на облигациите и разговорите за понижение програмите на FED. Поддръжка на този сектор оказва повишената волатилност на световния пазар и разпродажбите на развиващите се пазари. На енергийните пазари динамиката беше разнопосочна.

 

Американският природен газ поскъпна на фона на високо търсене и горещо време. Нефтът Brent се търгува стабилно въпреки геополитическите вълнения в района на Северна Африка и Близкия Изток.

 

Промишлените метали се понижиха, особено никелът, въпреки подобрените резултати на икономиката на Китай и признаците за възстановяване на световната икономика.

След период на активен ръст в продължение на последните четири седмици, и добрите икономически данни от Китай, Европа и САЩ, в близко време този сектор отново ще получи повишение на цените.

 

От селскостопанските продукти понижение претърпяха цените на памука, кафето и захарта. Поради нарастващите световни запаси при земеделските стоки цените им се понижават. Картината е същата и при зърнените и маслени продукти. Сега на пазара влияе сухото и топло време в САЩ, като реколтата може да бъде под очакванията. Това ще стане ясно след старта на жътвената кампания.