Южна Корея предпочита да купува царевица вместо фуражна пшеница

 

Южнокорейските производители на царевица са намалили покупките на фуражна пшеница в полза на поевтиняващата царевица. Сега царевицата с европейски произход доставена в пристанища на Източна Азия е с 30 USD/тон по-евтина от пшеницата.

 

През миналата година Южна Корея е закупувала 300 – 360 хил. тона фуражна пшеница ежемесечно. Според прогнози на търговци, през текущата година покупките на фуражна пшеница ще се понижат с 1/3, а на царевица ще се повишат със същия размер.

 

Южнокорейските предприятия вече са обезпечили своите потребности от царевица до януари 2014 година. Закупени са и две партиди царевица с доставка през февруари. Планирани са за покупка още десет партиди с общ обем 600 000 тона.

 

През последните седмици южнокорейските производители на фуражи не са закупували фуражна пшеница. През следващите месеци покупките няма да са големи. Черноморската фуражна пшеница се предлага при цена 260 USD/тон при условия C&F, а царевицата по 232 USD/тон при условия C&F.

 

Производителите на фуражи са покрили своите потребности от фуражна пшеница до октомври. Очакват се покупки на едно карго през ноември, две карга през декември и четири карга през януари. Общият планиран обем за покупки е 385 хил. тона.

 

 Предлагането на царевица на световните пазари значително нараства. В Бразилия продължава прибирането на новата реколта, а в САЩ и Украйна това предстои. Предлагането на пшеница също е високо, но голяма част от него е мелничарска. Високо предлагане на фуражна пшеница има само в Черноморския регион.

 

Южна Корея заема трето място по внос на царевица, като годишните обеми са 5,7 – 6,5 млн. тона в зависимост от световните цени, а на пшеница 1,5 – 2,3 млн. тона.

ZarnoBorsa27 Авг, 2013