Експортът на царевица от Индия може да се понижи с 40%

 

През следващият сезон обемът на експорта на индийска царевица може да намалее с 40% поради по-конкурентните цени на културата в Южна Америка. 

 

Ненавременните дъждове са повлияли на качеството на първата реколта от индийска царевица и са поддържащ фактор на цената и. Аржентина и Бразилия са прибрали добри реколти от царевица и така конкурентоспособността на царевицата от Индия рязко се е понижила.

 

Според търговци, Индия ще експортира през следващия сезон по-малко от 3 млн. тона царевица. Прогнозата на USDA е за износ на 3,5 млн. тона царевица от Индия при 4,8 млн. тона в текущия сезон.

 

Индонезия, Малайзия и Виетнам вече са закупили достатъчно количество аржентинска и бразилска царевица, за да обезпечат собственото си потребление до декември. Цената на аржентинската царевица се е намирала в диапазона 260 – 280 USD/тон при условия C&F, докато индийската при тези условия е била 310 – 315 USD/тон. Обикновено потребителите са съгласни да закупуват индийска царевица ако тя е с 10 – 15 USD/тон по-евтина от южноамериканската.

 

Индийските фермери прибират две реколти от царевица в годината. Зърното от първата реколта постъпва на пазара април – май, а от втората реколта в средата на септември.

ZarnoBorsa19 Авг, 2013