Ранните студове в САЩ може да намалят реколтата от царевица и соя с 5 – 10%

 

Късното засяване и бавното развитие на посевите с царевица в САЩ създават условия за щети от ранни слани през септември. Подобен сценарий на развитие безпокои анализаторите през последните седмици.

 

Към настоящия момент само 18% от американската царевица е навлязла във фаза млечна зрялост, докато през миналата година делът е бил 58%. Прохладното време през последните две седмици допълнително забавя развитието на културите, а не го ускорява, както се очакваше в началото на лятото. Това важи за посевите в щатите Айова, където се отглежда най-много царевица в страната, Усконсин, Минесота, Северна Дакота и Южна Дакота.

 

Много е вероятно през септември вегетацията на растенията да е в самия си разгар и ранна слана през месеца да я прекрати, а растенията ще загинат.

 

Според оценка на експерти, първите слани могат да се появят в средата на септември и началото на октомври. Ако застудяванията настъпят в средата на октомври, добивите ще са нормални, но ако са преди 1 октомври може да се очакват загуби от 5 -10% от добива.

 

От нормалното развитие изостава и соята. Към настоящия момент шушулки са се формирали само в 35% от посевите при 51% в предходната година. Особено бавно се развива соята в Айова, където шушулки са формирани само в 35% от посевите. Ранните слани нанасят също толкова щети на соята, както и на царевицата. Ако студовете настъпят преди 1 октомври щетите ще бъдат около 5% от добива, ако бъдат преди 15 септември – 10% от добива.

 

Въпреки, че пролетниците в САЩ сега изглеждат добре и предвещават добра реколта, не трябва да се забравя, че късното засяване е съществен риск за реколтата.