Реколтата от канола в Канада може да достигне почти рекордни нива

 

Реколтата от канола може практически да изравни последното рекордно ниво от 2011г след падналите наскоро валежи. Това е прогноза на МЗ на Канада.

 

Оценката за реколтата е повишена с 0,5 млн. тона до 14,6 млн. тона през 2013 – 2014 МГ, което е само с 8 хил. тона по-малко от 2011 година.

 

Цената на рапицата по борсите в ЕС е рухнала до тригодишно дъно под натиска на прогнози за съществен ръст на производството и едновременен спад на търсенето в Европа. Към 30 юли цената на рапицата е била 342 EUR/тон на стоковата борса в Париж. Низходящото движение на другите маслени култури, допълнително е оказало натиск за понижение при рапицата.

 

 Реколтата от рапица в ЕС, а и в целия свят ще подобри рекорда си по производство през следващия сезон. Цената на рапичното масло се понижава поради намаленото му търсене за производство на биогорива. В резултат на тази перспектива, европейските фермери са започнали да разпродават запасите си, което е въвело цената на културата в дълга низходяща спирала. Сега не се наблюдават никакви фактори, които биха повишили цената на рапицата през следващия сезон.

ZarnoBorsa02 Авг, 2013