Очаква се повишение на пшеничната реколта в Аржентина

 

Според прогноза на FAO, реколтата от пшеница в Аржентина ще се увеличи с 39% в следствие разширение на посевите и повишение на добивите. Реколтата през 2013г се оценява на 12,5 млн. тона при 9 млн. тона през 2012 година.Средното производство на пшеница за последните пет години в страната е 11,36 млн. тона. Посевите през тази година ще бъдат 40 млн. декара.

 

Съгласно официалната правителствена прогноза, пшеничната реколта в Аржентина ще бъде 12 млн. тона.

 

Според данни на Зърнената борса в Буенос Айрес, към 18 юли фермерите в Аржентина са засели 87,4% от планираните за засяване площи, което е с 3,4% повече от миналата година. Планираните за сеитба с пшеница площи са 39 млн. декара или с 3 млн. декара повече от предходната година.

 

Постъпленията на новото зърно в складовете ще бъде по-късно от обичайното. Площите засети с тази култура в северните части на страната са намалени около наполовина от 5,3 млн. декара на 2,2 млн. декара. Това внася напрежение на пазара, защото сега запасите от пшеница в страната са много малки. Жътвата в тези провинции започва през ноември, а в основните производителни райони през декември.

ZarnoBorsa22 Юли, 2013