Индийската пшеница губи позиции пред черноморското зърно

 

Експортът на индийска пшеница през последните седмици се забавя. Страните вносители, основно тези от Близкия Изток все повече отдават предпочитание на черноморското зърно, което е с 15 – 20% по-евтино.

Държавните индийски компании PEC, STC и MMTC не са сключвали нови контракти и сега работят по изпълнението само на стари такива. През миналата финансова година експортът на пшеница през държавните структури е бил 3 млн. тона, а от частните компании 2,6 млн. тона. През тази година се очаква експортът през държавните фирми да достигне 2 млн. тона.

Индия се опитва да продължи продажбите на пшеница при цена 300 USD/тон при условия FOB, като в същото време цената на украинската и руската пшеница е 240 – 250 USD/тон. Правителството засега не предприема стъпки за понижение цената на пшеницата предлагана от Индия.

Към 1 юли държавните запаси от пшеница в Индия са били 42,3 млн. тона, от които повече от ¼ се съхранява във временни складове и навеси.

Държавата е закупила през сезона 25 млн. тона пшеница, което е по-малко от миналата година. Някои анализатори оценяват реколтата от пшеница на 80 – 84 млн. тона. Правителството до момента не е публикувало окончателни данни за размера на реколтата.

 

Някои износители са започнали да изпитват проблеми с качеството на мелничарската пшеница в Русия, като активно се търси пшеница 3-ти клас. През сезона пшеницата се отличава с ниско относително тегло, което е под обичайните стойности за южните части на страната.

До 16 юли в страната са прибрани 25,4 млн. тона зърно, от което 20,7 млн. тона пшеница, 2,1 млн. тона ечемик и 276,9 хил. тона рапица. Средният добив на пшеницата е 323 кг/декар при 255 кг/декар през 2012г (+26.6%).

 

Унгарските фермери са ожънали 38% от площите със зимна пшеница при среден добив 460 кг/декар (374 кг/декар през 2012 година).

Според прогнозата на COCERAL, реколтата от мека пшеница в Унгария през текущата година ще достигне 5,042 млн. тона, което е с 28% повече от миналата година.

ZarnoBorsa18 Юли, 2013