Експертите се разделиха в мненията си относно бъдещата реколта и внос на пшеница в Китай

 

Както прогнозира националното бюро по статистика на Китай, реколтата от китайска зимна пшеница през текущия сезон ще достигне 115,67 млн. тона, което е с 1,3% повече от предходния сезон.

 

Прогнозата потвърждава прогнозата на CNGOIC за реколта в размер от 115,33 млн. тона. Реколтата от зимна и пролетна пшеница според прогноза на CNGOIC ще достигне 120,6 млн. тона. През 2012г Китай прибра 120,6 млн. тона пшеница, от която зимна пшеница 114,8 млн. тона.

 

Независими анализатори не споделят оптимизма на официалните власти в страната и очакват понижение в сравнение с миналата година.

 

FAS USDA оценява бъдещата реколта от пшеница в Китай на 118 млн. тона, което е с 3 млн. тона по-малко от 2012 година. Китайската консултантка компания Beijing Orient Agribusiness Consultant Co. очаква понижение с 3 – 4 млн. тона в сравнение с миналата година.

 

По-ниската реколта се потвърждава от мащабните покупки на пшеница от страна на Китай през последните седмици. Възможно е официалните китайски власти умишлено да завишават оценката си за реколтата с цел да не влияят положително на пазара.

 

USDA оценява реколтата на 121 млн. тона, но рязко повишава импорта до 8,5 млн. тона от 5,0 млн. тона в юнската прогноза.

ZarnoBorsa15 Юли, 2013