Търговете в Египет може да активизират търсенето на австралийска пшеница

 

След провеждането на първия от февруари до момента търг за закупуване на пшеница от Египет и след политическите промени в страната, анализаторите започват да променят вижданията си за участието на страната по международните зърнени пазари.

 

Австралийската консултантска компания Ikon Commodities прогнозира, че след активизирането на Египет като купувач на пшеница, търсенето на австралийска пшеница ще нарасне. Предполага се, че сега закупуваната от азиатските купувачи черноморска пшеница ще бъде ангажирана за експорт в Северна Африка. Търсенето от Азия ще се насочи към Австралия.

 

Дъждовете преминали над Австралия през периода май - юни са подобрили перспективите за бъдещата реколта от пшеница в страната. Националната банка на Австралия прогнозира пшенична реколта от 24 млн. тона.

 

Съгласно юнската прогноза на ABARE, пшеничната реколта може да достигне 25,4 млн. тона при 22,1 млн. тона през 2012 – 2013 МГ.

 

Според прогноза на метеоролози, на голяма част от територията на Австралия в следващите месеци до септември се очакват по-големи от нормалните валежи. Жътвата на пшеницата ще стартира през октомври.

 

Експортът на пшеница може да се ограничи през 2013 – 2014 МГ до 15,8 млн. тона, което е с 21% по-малко от предходния сезон, прогнозира Националната банка.

 

Причина за спада е нарасналата конкуренция от страна на черноморската пшеница и пшеницата от Канада.

ZarnoBorsa08 Юли, 2013