FAS USDA повиши прогнозата си за вноса на пшеница в Китай

 

FAS USDA публикува уточнена прогноза за производството и потреблението на зърнени в Китай през текущия сезон.

 

Реколтата от пшеница ще достигне 118 млн. тона, което е с 2% по-ниско от предходната година. Качеството на китайската пшеница силно се е влошило след продължителните дъждове през май и юни.

 

Прогнозата за вноса на пшеница е повишен до 4 млн. тона, което е с 1 млн. тон повече от миналата година. Китайските мелничари ще смесват вносна висококачествена пшеница с местна пшеница с по-ниско качество. В случай, че цената на пшеницата на международните пазари е по-конкурентна от тази на царевицата, то тогава Китай ще импортира повече пшеница за фуражни нужди.

 

Вътрешното потребление на пшеница намалява с 2 млн. тона до 118,5 млн. тона в сравнение с предходния сезон. Потреблението на пшеница за продоволствени нужди остава стабилно, но за фуражни нужди ще се понижи от 20 млн. тона на 18 млн. тона.

 

Поради увеличените посевни площи, реколтата от царевица ще се повиши до 210 млн. тона, което е с 1% повече от 2012 – 2013 МГ.

 

Вътрешното потребление на царевица ще нарасне до 224 млн. тона, което е с 8% повече от предходната година поради увеличено търсене от фуражната промишленост. Темповете на растеж на търсенето на фуражи ще бъде ограничено поради епидемията от птичи грип.

 

Прогнозата за вноса на царевица остава непроменена – 4 млн. тона, което е с 1 млн. тон повече от предходния сезон. Практически всичкото количество царевица се внася от САЩ. В края на май Китай сключи няколко договора за доставка на американска царевица от новата реколта в размер на около 2,5 млн. тона.

 

Прави впечатление ръста на потребление на царевица в Китай – 8%, което не е много лесно постижимо. При очаквано потребление от 224 млн. тона царевица, производство от 210 млн. тона и внос от 4 млн. тона, може да се предвиди, че рязко ще бъдат намалени запасите в страната с 10 млн. тона. Като се има предвид, че реколтата от царевица в САЩ ще бъде особено висока, а цената ниска, е невероятно да се допусне, че Китай няма да се възползва от тази ситуация и ще намали запасите си, а не да ги увеличи. Моето мнение е, че потреблението няма да нарасне толкова много, вносът ще е около максимум 6 – 8 млн. тона, а запасите ще останат без промяна. Увеличеният внос по никакъв начин няма да се отрази на световните цени предвид очакваната нова реколта от царевица в САЩ.

ZarnoBorsa05 Юли, 2013