Пакистански мелничари искат правителството да разреши внос на индийска пшеница

 

Асоциацията на мелничарите в Пакистан се е обърнала с молба към правителството на страната, да бъде разрешен вноса на индийска пшеница.

 

При настоящите нива на пазарите, вносът на пшеница от Индия с всички разходи по него ще бъде с 12% по-евтин от използването на местна пшеница, което ще направи брашното и хлябът по-евтини.

 

FAS USDA повиши оценката за вътрешното потребление на пшеница в Пакистан през миналия сезон от 23,4 млн. тона до 23,9 млн. тона, като са намалени съответно крайните запаси от 3,4 млн. тона на 2,9 млн. тона.

 

През текущия сезон, който стартира на 1 май, вътрешното потребление на пшеница ще достигне 24 млн. тона, като то ще бъде равно и на производството в страната.

 

Ниските начални запаси от пшеница през текущия сезон ще ограничат експортните възможности на страната, но все пак износът ще нарасне със 100 хил. тона до 900 хил. тона в сравнение с 2012 – 2013 МГ.

 

Обемът на закупуваната пшеница в държавния фонд през текущата година няма да надвиши 5,98 млн. тона, което е по-ниско от планираните 7,91 млн. тона.

 

В края на текущата година крайните запаси от пшеница в Пакистан ще се понижат до 2,2 млн. тона, което е най-ниското ниво от 2005г до сега.

ZarnoBorsa05 Юли, 2013