Китай увеличава импорта на пшеница

 

През текущия сезон Китай ще бъде активен купувач на висококачествена пшеница.

 

През юни в провинция Хенан, най-големият регионален производител на пшеница, а също така и някои по-малки провинции е имало валежи, които са се отразили негативно на качеството на зърното. Значителна част от пшеницата може да се използва само за фураж. Според CNGOIC, в провинция Хенан около 10 млн. тона, което е повече от 8% от цялата китайска пшенична реколта е с фуражно качество. Фермерите от тази провинция ежегодно събират около 31 млн. тона пшеница, а в провинция Цзянсу около 11 млн. тона.

 

Активното търсене на висококачествена пшеница от страна на Китай ще окаже подкрепа при цената на твърдата червена пшеница и твърдата червена пролетна пшеница по света.

 

Китайските мелничари предпочитат внос на висококачествена пшеница от САЩ и Канада, като я смесват с китайска пшеница.

 

Съгласно прогноза на USDA, през 2013 – 2014 МГ, Китай ще внесе 3,5 млн. тона пшеница, което е с 0,3 млн. тона повече от миналия сезон.

 

Вносът не е извънредно голям, а е по-скоро в рамките на ежегодния импорт. Веднага ще възникне заместване на царевица с фуражна пшеница в Китай, което ще понижи необходимостта за внос на царевица в страната.

 

Според данни на МЗ на Китай, към 27 юни са ожънати 214,7 млн. декара със зимна пшеница или 94% от засетите площи. Според прогноза на CNGOIC, реколтата от пшеница в страната ще достигне 120,63 млн. тона.

ZarnoBorsa03 Юли, 2013