Япония: За първи път през последните 50 години страната е готова да замени белозърнестата пшеница

 

За първи път през последните 53 години, Япония вместо западна белозърнеста пшеница е готова да закупи друг тип пшеница.

 

Западната белозърнеста пшеница се отглежда на северозападното Тихоокеанско крайбрежие на САЩ и е смес от мека белозърнеста пшеница и белозърнеста клубна пшеница. Тя съдържа 8 – 9% протеин. Япония ежегодно е внасяла по 800 000 тона западна белозърнеста пшеница. Японските потребители са силно зависими от тази пшеница, защото тя се смята за най-добра при приготвяне на сладкиши.

 

След като в щата Орегон са открити незаконни посеви от ГМО пшеница, Япония е преустановила закупуването на белозърнеста пшеница.

 

Към края на май запасите от тази пшеница в Япония са били 150 000 тона, което е достатъчно за удовлетворяване на търсенето в продължение на два месеца.

 

За избягване на недостига на това брашно, Япония ще обяви търгове за покупки на други пшеници – австралийска пшеница клас Australian Premium White (APW), канадска червена зимна и белозърнеста клубна пшеница от САЩ.

 

Според търговци, Япония отново ще закупува белозърнеста пшеница от САЩ, защото на мелничарите ще им е трудно да превключат на преработване на други типове пшеници.

ZarnoBorsa02 Юли, 2013