Strategie Grains повиши прогнозата си за производството на мека пшеница и намали тази на царевица в ЕС

 

Европейската агенция Strategie Grains повиши прогнозата си за производството на мека пшеница в страните от ЕС през сезон 2013 – 2014 МГ с 0,6 млн. тона до 131,5 млн. тона, основно поради разширяване на посевните площи в Унгария, Испания, Германия и Чехия.

 

Експертите на агенцията очакват добра реколта от есенници в Испания, Централна и Източна Европа. Остават рисковете свързани с горещото време при узряване на културите.

 

Анализаторите на компанията се опасяват (във връзка с намалението на световната търговия) от по-малък експорт от ЕС и съответно по-високи крайни запаси през новия сезон. Допълнителен натиск върху цените ще окаже балансът на царевицата по света.

 

Въпреки това картината не се вижда много песимистична. Агенцията не изключва и шокови моменти, които са способни да повишат търсенето и да ограничат спада на цената.

 

През новия сезон производството на царевица в ЕС ще се увеличи с 0,4 млн. тона до 66 млн. тона. Очаква се рязко понижение на реколтата в Италия, което може да бъде компенсирано с увеличение във Франция и Полша. Въпреки това поради очакването, че предлагането на царевица може да нарасне повече от търсенето, крайните запаси ще се увеличат с почти 1 млн. тона в сравнение с текущия сезон.

 

Тежкият баланс при пшеницата и ечемика в ЕС ще окаже влияние и върху царевицата, но това ще се реализира в края на жътвената и кампания.