Индия може да увеличи експрота на пшеница

 

Индия може да разреши експорт на допълнителни 2 млн. тона пшеница от държавния резерв, но при запазване на минималната цена за продажби от 300 USD/тон.

 

През миналия сезон Индия разреши продажби на 4,5 млн. тона пшеница от държавните резерви.

 

Индийската държавна компания Project Export Corporation (PEC) е провела търг за продажба и експорт на 90 000 тона индийска мелничарска пшеница. Най-високата цена на търга е била 300 USD/тон при условия C&F. Тази цена е минимална, по която държавните компании могат да продават пшеница.  Доставката ще се извърши в периода 20 юни – 25 юли.

 

Валежите в царевичния пояс на Индия е преустановил експорта. Това е повишило напрежението на фуражните пазари в Югоизточна Азия – Виетнам, Индонезия, Малайзия. Тези страни ще се обърнат за внос от Аржентина и Бразилия. От началото на май е отложен експорт на 500 000 тона царевица. В резултат на това цените на индийската царевица по световните пазари са се повишили до 300 USD/тон в пристанища от региона, което е с 20 – 30 USD/тон увеличение от майските цени. Предложенията на аржентинска царевица са при цена 270 – 280 USD/тон.

 

Министерството на промишлеността и търговията на Йордания е закупило на търг 100 хил. тона пшеница с произволен произход, като 50 хил. тона са закупени по 296,35 USD/т C&F от компанията Dreyfus, а другите 50 хил. тона по 296,50 USD/т C&F от компанията Ameropa. Доставката ще се осъществи през първата половина на октомври от ЕС и Черноморския регион.

ZarnoBorsa20 Юни, 2013