Индия рязко е понижила покупките на зърно за държавния резерв

 

Правителството на Индия, при отчитане активизирането на частните търговци на зърнения пазар е понижило плановете си за покупки на пшеница за държавния резерв през 2013 – 2014 МГ до 25 млн. тона при 28 – 30 млн. тона съобщени седмица по-рано. Първоначално плановете са били за покупка на 44,1 млн. тона пшеница при 38 млн. тона закупени в предходния сезон.

 

Според властите, толкова малък обем закупен за държания резерв се обяснява с предпочитанията на фермерите да реализират пшеницата си през частни компании, а не държавни.

 

Търговците отбелязват, че проблемът се състои в недостатъчното ниво на предлагане на зърно на пазара. Гореописаната тенденция е необяснима предвид добрите условия предлагани от държавните фирми, цените на които надхвърлят световните в момента. Това също не позволява на частните компании да закупуват големи количества от пазара.

 

За периода 1.04.2013г – 31.05.2014г Food Corporation of India вече е закупила напълно планираното количество от 25 млн. тона, което е със 17,8% по-ниско от показателя за предходната година 30,4 млн. тона. Въпреки по-малкото покупки, властите заявяват, че обезпечаването на бедните слоеве на населението с хляб ще бъде безпроблемно поради високите запаси от пшеница останали от предходната МГ.

 

Според IGC, стабилните доставки на ечемик в Индия продължават да понижават цената на културата на вътрешния пазар. От друга страна интересът към индийския ечемик расте с цел експорт към други страни по света и това може да повиши цената му. Световното производство на ечемик през новия сезон ще бъде 138 млн. тона при 130 млн. тона през 2012 – 2013 МГ.

 

Намаленият внос на ечемик в Китай понижи световните котировки на културата. Намалението на вноса анализаторите окачествяват като загадъчно. Китай е понижил вносът почти два пъти до 566 000 тона за периода януари – април 2013 година. Вносният ечемик в Китай се ползва за производството на бира в страната.

В източните части на Китай фермерите ще приберат 600 000 тона ечемик, а в северните части 700 000 тона.Вносът през тази година ще достигне 1,7 млн. тона, което е с 30% по-ниско от миналата година. Толкова голямо понижение на търсенето от най-големия потребител в света ще доведе до трайни промени в цените на зърното.

ZarnoBorsa10 Юни, 2013