Египет: Запасите от пшеница ще са достатъчни за пет, а може би и за седем месеца

 

Директорът на египетската държавна компания GASC Mamdouh Abdel Fattah е заявил, че запасите от пшеница в страната ще са достатъчни за 5 месеца, а при отчитане скорошното завършване на жътвената кампания – за 7 месеца.

 

Към 29 май запасите от пшеница в Египет са 3,2 млн. тона, а към 9 май са били само 992 хил. тона.

 

Властите в Египет се стараят да запълнят недостига с по-големи покупки от египетските фермери. През октомври 2012г GASC е прогнозирала, че ще внесе 4,8 млн. тона пшеница, а реално са били импортирани 3,375 млн. тона.

 

Планира се от вътрешният пазар да се закупи 4,5 млн. тона пшеница. Търговци подлагат на съмнение тази цифра, като според тях реалистично е да се очаква закупуването на не повече от 3,7 млн. тона.

 

Египетските фермери искат правителството да увеличи цената на пшеницата при покупките за попълване на държавните запаси. Сега цената е 324 USD/тон в склад на купувача.

 

При липсата на валутни резерви, правителството се опитва да попълни запасите с вътрешни покупки в национална валута, но и за това средствата не достигат. Преди време правителството изнуди хлебарниците да продават хляб без той своевременно да им бъде заплатен. Сега същото се повтаря и със земеделците.

ZarnoBorsa03 Юни, 2013