Аналитичната група Lanworth изразява загриженост за бъдещата световна реколта от пшеница

 

Компанията за спътников мониторинг и прогнози за реколтите от селскостопанска продукция Lanworth изразява своето безпокойство относно реколтата от пшеница в Черноморския регион.

 

Анализите на групата оценяват световната реколта от пшеница на 694,3 млн. тона през следващата МГ, което е рязко повишение спрямо 2012г, но е със 7 млн. тона по-ниско от прогнозата на USDA.

 

Lanworth дава по-оптимистична прогноза от USDA относно реколтата в Казахстан +0,7 млн. тона до 17,4 млн. тона. Успоредно с това се понижават прогнозите за Украйна и Русия поради сухото време в няколко важни зърнопроизводителни райони.

 

Последните дъждове са подобрили перспективата пред руската реколта. Руската агенция ИКАР е увеличила прогнозата си за реколтата от пшеница в Русия с 1,3 млн. тона до 53,8 млн. тона. В същото време Руският зърнен съюз повиши прогнозата си за реколтата от зърно в страната от 90 – 95 млн. тона на 95 – 100 млн. тона.

 

Lanworth съхранява предходната си прогноза за реколтата от пшеница в Русия на ниво от 50,8 млн. тона поради ниската влажност на почвата в южните части на страната.

 

За Украйна прогнозата е намалена с 1,6 млн. тона до 20,3 млн. тона поради очаквани високи температури в процеса на узряване на растенията. Оценката на УкрАгроКонсулт е на ниво от 22 млн. тона.

 

Намалена е и прогнозата за реколтата от пшеница в Австралия с 200 000 тона до 24,1 млн. тона. Намалението е можело да бъде по-голямо, но дъждовете през последните дни са подобрили перспективите през реколтата. Анализаторите от ABARES прогнозират по-големи площи с пшеница в страната с 4,5% спрямо предходната година.

 

Lanworth оценява реколтата от пшеница в Австралия на 28,1 млн. тона.

 

Валежите паднали през последните дни в Русия са в подкрепа на по-висока реколта от пшеница в страната.

 

Крайните запаси от пшеница през 2013 – 2014 МГ ще бъдат 186,4 млн. тона.

ZarnoBorsa29 Май, 2013