През новият сезон Франция, Русия и Украйна ще бъдат силни конкуренти при експорта на пшеница

 

Износителите от Франция ще се сблъскат със силната конкуренция от страна на колегите си от Черноморския регион през новия сезон. През настоящият сезон експортът на ЕС – 27 се е повишил с 30% на фона на по-ниското предлагане от страна на Русия и Украйна. Според USDA през новия сезон ЕС ще съкрати износа с 21% въпреки увеличеното производство, което ще достигне четиригодишен максимум.

 

УкрАгроКонсулт е провел изследване, в което се констатира, че Черноморският регион е на прага на „соев бум”. Анализаторите описват следният сценарий за развитие на соявия пазар:

Украйна: Превръща се в крупен износител на соя от Черноморския регион. През 2012 – 2013 МГ повече от 65% от нейната реколта ще бъде експортирана. Във връзка с нарастващата преработка на соя в страната ще се даде възможност за по-голям експорт на соев шрот.

Русия: Ръстът на собственото производство на соя е довел до намаляване на вноса на соя и соев шрот. Нарастващото търсене от страна на животновъдите няма да даде възможност за бърз отказ от внос.

Казахстан: Казахстан от нето вносител на соя ще ес превърне в износител отчитайки високото търсене на ГМО продукти. Приоритет ще остане продажба на вътрешният пазар, където се забелязва недостиг на суровини.

Румъния: След присъединяването на страната към ЕС, забраната за отглеждане на ГМО продукция направи страната зависима от вноса от Южна Америка, закупувайки до 500 000 тона соя годишно. Румъния има значителен потенциал за отглеждане на соя и нейната преработка.

ZarnoBorsa29 Май, 2013