FAO: Към 2021г Украйна може да заеме шесто място в света по износ на пшеница и трето по експорт на фураж

 

Украйна към 2021г може да стане шести по големина износител на пшеница в света при условия, че доставките от тази култура ежегодно не спадат под 14 млн. тона.

 

Към 2021г Украйна може да изнася до 19 млн. тона фуражно зърно, което ще и отреди трето място сред световните износители.

 

Украйна ще увеличава експорта както на пшеница, така и на фуражно зърно особено на царевица. За 2012 – 2013 МГ Украйна ще изнесе около 24 млн. тона зърно при 22 млн. тона през 2011 – 2012 МГ.

 

Към 2021г лидер по износ на пшеница в света ще бъде Русия с обем от 26 млн. тона.

 

Тази прогноза е обезпокоителна за зърнопроизводителите в България и Румъния, защото в един малък регион като Черноморския, се концентрира значително производство и експорт на пшеница. Близките пазари трудно биха поели тези големи количества, което ще наложи експорт за по-далечни дестинации и свързаното с това по-големи логистични разходи. Най-вероятно във връзка с това ще се понижи и рентабилността на производството.

 

Украйна може да получи през 2013г разрешение за експорт на пшеница и царевица в САЩ.

 

МЗ на страната повиши прогнозата си за експорта на пшеница през настоящия сезон до 7 млн. тона. За следващата МГ не се предвижда налагане на ограничения при износа на пшеница.

ZarnoBorsa24 Май, 2013