Oil World: Потребителите са в очакване на маслени от новата реколта, но цените се повишават

 

Запасите от маслени култури в повечето региони на света са близко до изтощаване, което способства ръста на цените по световните пазари.

 

Интересна картина се наблюдава при цените на соята на пазарите в САЩ. Докато старата реколта уверено поскъпва, новата реколта продължава да поевтинява.

 

На стоковата борса в Чикаго, юлският контракт на соята достигна най-високото си ниво за тази пролет и е по-скъп от ноемврийския контракт с 91 USD/тон.

 

Причина за подобна динамика е безпрецедентното намаляване на запасите от соя в САЩ. Интензивният експорт и преработка, съществено превишаващи прогнозираните нива, са довели до изтощаване на запасите от соя в САЩ и на пазара се усеща силен дефицит. Към настоящия момент запасите на САЩ се оценяват на ниво от 10,5 млн. тона, което е само 34% от запасите към същия период на миналата година. В същото време прогнозите за реколтата от соя в САЩ стават все по-добри.

 

Американците все по-трудно ще преживеят до ноември с останалите запаси, когато ще постъпят първите количества от новата реколта. Във връзка с това Oil World прогнозират намаление на експорта на соя от САЩ за периода април – август 2013г до 3,4 млн. тона от 6 млн. тона за същия период на миналата година. Много преработватели ще преустановят своето производство доста по-рано от обичайното, което също ще намали вътрешното търсене. Според прогнозата, преработката на соя в САЩ ще се понижи с 15% спрямо миналата година до 16,2 млн. тона.

 

В края на текущия сезон запасите от соя в САЩ ще се понижат до мизерните 3 млн. тона.

 

Започнал е вносът на соя от Бразилия и първите партиди ще бъдат разтоварени в пристанище от Източното крайбрежие още през настоящата седмица. За периода август – септември 2013г от Южна Америка и Канада ще се внесат 0,78 млн. тона соя.

 

Що се касае до другите маслени, то в последно време тяхното предлагане също намалява. Запасите от слънчоглед в Русия, Украйна и ЕС съществено са намалели. Във връзка с това е намаляла и преработката му в сравнение с предходната година с 0,8 – 0,9 млн. тона. При запазване на добри метеорологични условия новата реколта от слънчоглед в света ще достигне 39 млн. тона.

 

Малки са и запасите от канола в Канада, което поддържа цените и. Предлагането на канола ще се увеличи след жътвата и в Канада, като реколтата ще бъде 14,5 млн. тона.

 

Според данни на Oil World, преработването на рапица в ЕС през периода юли 2012 – март 2013г е била 17,4 млн. тона, което е с 5% повече от миналата година – 16,6 млн. тона. Преработката на соя е достигнала 9,6 млн. тона при 9 млн. тона през миналата година. Преработката на слънчоглед е понижена до 4,8 млн. тона пир 5,3 млн. тона през миналата година.

 

Според мнението на U.S. Soybean Export Council, фермерите в САЩ може да превключат при отглеждането от царевица на соя поради големите закъснения при сеитбата на царевица. Кампанията по засяване на царевица трябва да приключи до края на май, за да се избегне опрашване на растенията в големите жеги през лятото, а жътвата да се извърши до началото на зимата. Соята има по-къс вегетационен период и сеитбата и може да се извърши дори и през юли.