Украйна: Дъждовете през предходната седмица са подобрили състоянието на посевите

 

Обилните валежи паднали на голяма част от територията на Украйна са подобрили значително състоянието на посевите. Дъжд не е валял в южните и югоизточни части на страната.

 

Агрометеорологичните условия се смекчиха в сравнение с предходни периоди. В повечето райони на страната се създадоха нормални условия за развитие на посевите. В случай, че тези условия се задържат такива до края на май, реколтата от есенници ще бъде нормална за страната.

 

Преди тези валежи се очертаваше загуба на реколта в рамките на 30%.

 

Поради късната сеитба на царевицата в САЩ, много експерти изказват опасения, че добивите ще се понижат значително. Сеитбата на царевица в страната ще приключи в началото на юни, като обикновено през юли се извършва опрашването. Закъсняло опрашване няма да е много успешно поради повишаването на температурите и намалението на влагата във въздуха. 

 

Базирайки се на наблюдения през последните шест години, в Илинойс при се сеитба на царевица след 10-ти май, реколтата се понижава с 6%, след 20-ти май с 12%, след 31 май с 20%.

 

Според прогноза на China National Grain and Oilseed Information Centre (CNGOIC), реколтата от соя в страната ще се понижи с 4% спрямо миналата година до 12,3 млн. тона. Рапицата ще достигне 14,1 млн. тона при 14 млн. тона в предходната година.

 

Турция продължава да зависи от доставките на маслени култури в страната. Вътрешното производство покрива 42,2% от вътрешното потребление, на соя 5,4%, а на рапица 46,9%.

ZarnoBorsa22 Май, 2013