Филипините превключват на доставки на черноморска пшеница

 

Производителите на фуражи във Филипините планират в близко бъдеще да превключат на доставки на фуражна пшеница от черноморския регион.

 

Очаква се скоро да стартира сключването на договори за доставки през втората половина на 2013 година. През последните месеци пшеница се закупува основно от Австралия и Индия.

 

Филипините ежегодно внасят повече от 3 млн. тона пшеница, от която 30% фуражна.

 

Сега повечето фуражни заводи разполагат със запаси до края на юни. Очаква се отслабване на цената поради наближаващата жътва в Русия и Украйна.

 

Украинската пшеница се предлага при цена 290 USD/тон при условия C&F в пристанище на Филипините, докато при същите условия индийската се предлага на цена 307 USD/тон.

 

В страната се очаква много добра реколта от царевица, което допълнително ще понижи необходимостта от внос на пшеница, а съответно и цената и.

 

През 2015г населението на Пакистан ще превиши 200 млн. души, което ще доведе до увеличаване потреблението на пшеница до 29 млн. тона годишно.

 

Сега населението в страната е 193 млн. души и се потребяват 23 млн. тона пшеница. Собственото производство превишава потреблението с 1 – 2 млн. тона.

 

Очаква се правителството на страната да предприеме мерки за увеличаване поливните площи в страната, за да може задоволяването на населението да става със собствено производство.

ZarnoBorsa21 Май, 2013