Последни търгове по света

 

Индонезийски мелничари са закупили 45 000 тона пролетна пшеница от Канада с цена 365 USD/тон при условия C&F. Доставката ще се извърши през юли – август. Повечето индонезийски мелничари са се подсигурили с пшеница до края на юли. Сега се правят покупки за август, но кампанията протича вяло. Очаква се сключването на договори за още 250 000 тона пшеница с доставка през август.

 

Азиатските купувачи са превключили на покупки на южноафриканска царевица, като през последните дни са закупени повече от 200 000 тона. Това се прави на фона на намаляващи запаси от царевица в САЩ и логистични проблеми в Бразилия.

 

Тайван е закупил южноафриканска царевица с цена 302 – 305 USD/тон при условия C&F.

 

Япония е закупила поне 150 000 тона южноафриканска царевица. През последните дни царевицата от САЩ се предлага в Япония при условия C&F с цена 325 USD/тон, което е значително повече от южноафриканска, южноамериканска и украинска царевица.

 

На 15 май южнокорейски мелничари са закупили 70 000 тона австралийска пшеница с цена 333 – 338 USD/тон при условия FOB и доставка юли – август.

 

Според информация от оператори на пазара, в близко време в САЩ ще бъде внесена соя от Южна Америка с цел попълване на запасите. Соята ще се достави от Парагвай и Бразилия.

 

На 14 май Йордания е провела търг за закупуване на 150 000 тона мелничарска пшеница с произволен произход. Поради високи цени не е сключен договор за покупка.