САЩ: Експортът на свинско месо намалява през март

 

Според USDA производството на зърно през 2013г ще достигне рекордни стойности. Цената на царевицата от производител се прогнозира на ниво от 4,7 USD/бушел. Соевият шрот ще се продава при цена 300 USD/тон. Ако експертите на USDA се окажат прави, себестойността на свинското месо произвеждано в САЩ ще се понижи до 1,28 USD/кг, което е най-ниската стойност от декември 2000 година.

 

Експортът на американско свинско месо през март се понижава с 18,4%. За първото тримесечие на годината експортът се понижава с 15,6%. От осем водещи купувачи на свинско месо в света само Канада е увеличила вноса. Китай, Южна Корея и Русия са съкратили импорта с ¼. През март експортът на свинско месо от САЩ е бил 20,5% от производството. През миналата година експортът през март е бил 24,5% от производството. Тази разлика предизвиква ръст при доставките на свинско за вътрешния пазар.

 

На 10 март цената на свинското месо в САЩ е регистрирала най-ниската си стойност за последните 12 месеца. Ако експортът не се подобри, цените ще продължат да са ниски и нестабилни. Едно от причините за спад на износа е увеличеното производство на свинско месо в света. USDA прогнозира увеличение на производството с 1,8% спрямо предходната година.

 

Вносът на свинско месо през март се е увеличил с 4,6% и е бил 3,7% от производството на свинско в страната. Импортът е бил с 19,8% по-малко от март 2012 година.

 

Вътрешното търсене на свинско месо е нараснало с 2,5%, но експортното търсене спада с 21,6%. Търсенето от страна на преработвателите намалява дванадесети пореден месец.

 

Може да се замислим над въпроса дали потреблението на животински протеини в света не е достигнало временен пик.

ZarnoBorsa15 Май, 2013