Индия: Планът за закупуване на пшеница за държавните резерви е намален

 

Правителството на Индия е намалило планът за закупуване на пшеница от новата реколта за държавния фонд от 44,121 млн. тона на 33 млн. тона.

 

Целевият показател е преразгледан поради активните покупки на пшеница от частни компании директно от земеделските производители с цел обезпечаване на експортното търсене. От друга страна големи производители на пшеница в страната не продават пшеница с цел получаване на по-високи цени след жътва.

 

През миналата година държавният фонд е закупил 38,1 млн. тона пшеница. От началото на текущата жътвена кампания вече са закупени 20 млн. тона пшеница.

 

Въпреки намалените покупки от държавния фонд, запасите са на добро ниво и могат да обезпечат евентуално нарастващо търсене.

 

Към 1 май в държавните хранилища на Индия запасите са нараснали с повече от 76% спрямо 1 април и са достигнали 42,7 млн. тона.

 

Експортът на пшеница от Индия ще търпи промени, тъй като все повече се определя на пазарен принцип. При това положение не очаквам намаление на цените при продажби от държавните резерви. Бъдещият експорт ще бъде обезпечен предимно от частни износители, които са закупили пшеницата от свободния пазар. Така няма да има възможност за поставяне на минимална цена. Предполагам, че може да се очаква бързо понижение цената на индийския експорт в следващите 2 – 3 месеца, което да го направи много конкурентен дори  и на руската пшеница от новата реколта.

ZarnoBorsa09 Май, 2013