През май Южна Америка може да експортира рекорден обем соя

 

Съгласно прогноза на Oil World, през май 2013г експортът на южноамериканска соя може да достигне рекордно ниво от 10 млн. тона при 9,6 млн. тона през май 2012 година. Така увеличението на темповете на експорт е започнало още през април – 9,3 млн. тона, когато са изнесени два пъти повече соя от март. През март са изнесени 6,4 млн. тона бразилска соя и 1,6 млн. тона аржентинска соя.

 

От началото на експорта на новата реколта се забелязва бавно развитие на този процес. Основни пречки са нежеланието на аржентинските фермери да продават и логистични проблеми в Бразилия.

 

Аржентинските фермери трупат запаси от соя като застраховка срещу обезценяващото се песо. В условия на галопираща инфлация, когато цените нарастват с 30% годишно, това е добро противодействие срещу този процес. Соята може да се съхранява достатъчно дълго без влошаване на качеството.

 

В резултат на това, продажбите на аржентинска соя вървят много слабо. Към 10 април са продадени само 26% от реколтата при почти 50% през миналата година.

 

Правителството на Аржентина може да промени политиката си по отношение експорта на пшеница, за да стимулира фермерите да разширят площите с тази култура.

 

Според анализатори, аржентинските фермери може да разширят площите с пшеница с около 8 – 10% през текущата посевна кампания, която ще се проведе от края на май до края на юни.

 

През последните години пшеницата е по-малко привлекателна култура за фермерите поради твърдите мерки предприети за ограничаване на експорта.  Правителството е поставило високо износно мито от 23% и експортна квота през миналия сезон от 3 млн. тона.

 

В резултат на това част от пшеницата е заменена с ечемик и соя. През сезон 2012 – 2013 МГ площите с пшеница са само 32,8 млн. декара, а реколтата 9,4 млн. тона. През сезон 2011 – 2012 МГ са прибрани 14,5 млн. тона пшеница. Настоящите метеорологични условия за провеждане на пролетната кампания са благоприятни.

ZarnoBorsa08 Май, 2013