Южна Америка уверено се движи към лидерство в масления сектор

 

Южна Америка играе значителна роля на световния пазар на маслени култури и преработени продукти. През сезон 2012 – 2013 МГ страните от този континент увеличават експорта, като се доближават до лидерството на този пазар.

 

През 2012 – 2013 МТ в Южна Америка ще се произведе над половината от соята в целия свят.  

 

Към настоящия момент в Бразилия се провежда жътвата на соята. Към 12 април са прибрани 82% от реколтата при 85% през 2012 година.

 

С всеки изминат ден към световния пазар постъпват все повече соя от Бразилия, защото реколтата ще бъде рекордно висока – 81,3 млн. тона при 66,38 млн. тона през миналата година.

 

На пазара започва да се появява и соя от Аржентина, която е в пряко конкуренция с бразилската. Остава отворен въпроса доколко големите консуматори по света ще желаят и ще са в състояние да се запасяват, за да се оползотвори добрата реколта от Южна Америка.

 

Количеството на камионите натоварени със соя и зърно очакващи разтоварване на терминалите в бразилското пристанище Санотс се е утроил. Дължината на опашката е достигала 34 километра. В последствие се е намалила до 17 километра. В пристанището чакат 221 съда за натоварване.

ZarnoBorsa30 Апр, 2013