През март Китай е внесъл рекорден обем украинско слънчогледово масло

 

Съгласно последния отчет на Oil World, през март 2013г Китай е внесъл рекордно количество слънчогледово масло от Украйна – 50 000 тона.

 

В периода април – юни, в Китай се очаква внос на 90 – 100 000 тона слънчогледово масло. През 2012 – 2013 МГ в страната може да бъде доставено 250 000 тона от това масло, което е близо два пъти повече от предходния сезон – 122 хил. тона.

 

Експерти отбелязват, че увеличението на вноса на слънчогледово масло в Китай е в следствие от нарасналото потребление – от 289 хил. тона в предходния сезон до 405 хил. тона сега.

 

Според оператори на пазара, Китай в близко време ще бъде принуден да увеличи вноса на пшеница с цел пълно обезпечаване потребностите за вътрешно потребление и за попълване на държавните запаси.

 

Въпреки заявленията, че запасите от пшеница в Китай са достатъчни за обезпечаване на вътрешното търсене, загубите от зърнохранилищата в страната не са малки, а качеството на зърното значително се е влошило.

 

Търговци отбелязват, че Китай планира да се върне на международните пазари при понижение на цените на пшеницата. Предполага се, че покупките ще бъдат доста големи, но определено няма да надхвърлят 10 млн. тона, който обем е внесен през 2004 – 2005 МГ.

 

В началото на април, когато цената на пшеницата се понижи до най-ниското си ниво за последните 10 месеца, Китай замрази покупките от вътрешния пазар и е внесъл няколко големи партиди пшеница. Това повиши цените с повече от 4,3%. Китайските търговци бяха принудени да отложат покупките за по-добри времена.

ZarnoBorsa29 Апр, 2013