Египет сега разчита само на кредит от МВФ

 

Споразумение между Египет и МВФ може да бъде подписано до края на май за отпускане на кредит в размер на 4,8 милиарда USD. През следващата седмица представители на фонда ще бъдат на посещение в Кайро за приключване на преговорите. Първият транш ще бъде в размер на 2 милиарда USD, а останалата сума ще се превежда на всяко тримесечие.

 

Египет от няколко месеца води преговори с МВФ за такъв кредит. В предходните месеци Кайро в последния момент се отказа от исканите реформи – отвяна на държавните субсидии за хляб и гориво, повишение на данъците, намаляване на бюджетния дефицит, либерализация на търговския режим и премахване ограниченията при вноса и износа.

 

Сега Египет планира да повдигне въпроса за увеличение на кредита, за да попълни празнините в държавния бюджет, който сега е нараснал до 20 милиарда USD.

 

Настоящата ситуация във финансите на страната е много трагична. На яве излиза невъзможността правителството да заплаща своите разходи, като недостигът е драстично голям. Дори и този кредит няма да даде възможност на правителството да разполага с достатъчно средства, за да продължи финансирането на бедното население. Определено страната я очакват размирици, което ще промени зърнените пазари в света.

ZarnoBorsa25 Апр, 2013