Дали очакванията за южноамериканската реколта от соя са прекалено оптимистични???

 

Прогнозите за световното предлагане на соя през текущия сезон се колебаят в широки граници. Авторитетната немска аналитична агенция Oil World не се съгласява с последната априлска прогноза на USDA за производството на соя в Южна Америка.

 

Според тяхното мнение, оценката на USDA за реколтата от соя в Бразилия, Аржентина и Уругвай е прекалено оптимистична и не отразява загубите нанесени през последните месеци от суша и дъждове.

 

Oil World оценява реколтата на петте най-големи производители в региона на 143,6 млн. тона, което е повече от миналата година – 115 млн. тона. Това обаче е по малко от прогнозата на USDA – 148,75 млн. тона.

 

Реколтата от соя за Бразилия е прогнозирана на ниво от 81,3 млн. тона при 83,5 млн. тона в прогнозата на USDA, за Аржентина 48,5 млн. тона (51,5). Реколтата от соя ще се окаже доста по-ниска в северните бразилски щати, където са засети 13 млн. декара.

 

В Аржентина соята е прибрана на 24% от площите. На значителни площи в Аржентина е нарушен сеитбооборота и там се наблюдават слаби резултати от жътвата. Средният добив от соята в Аржентина ще бъде 120 – 150 кг/декар. В северните райони на страната, където сушата се задържа по-дълго време добивите ще бъдат 100 – 180 кг/декар.

 

Аржентина вече е продала през форуърдни контракти 12 млн. тона от новата си царевична реколта. Страната е трети по големина износител на царевица след САЩ и Бразилия. Експортът на аржентинска царевица ще започне през юни при цени с 10 USD/тон по-ниски от юлския контракт на царевицата в Чикаго. Забавянето при бразилският експорт е в рамките на 6 седмици, а при аржентинския само 2 седмици.

 

Поради засушаването в Аржентина, реколтата от царевица може да се понижи и под 23 млн. тона.

ZarnoBorsa18 Апр, 2013