Какво може да се очаква от американската царевица?

 

Ключов момент за пазара на царевица в САЩ се явява моментът на приключване на сеитбата. Кога царевицата ще бъде засята? Да не бъде много късно? Ще успеят ли? Тези въпроси не дават покой на търговците по зърнените пазари и отговорите много зависят от прогнозата за времето.

 

Не на всички е ясна конкретиката на задавания въпрос. Какво означава закъснение на сеитбената кампания? От кой момент се смята, че американската царевица е засята със закъснение и до какво може да доведе това?

 

Царевицата в САЩ започва да се сее през април, с някои поправки на климатичния пояс, като по-рано засяват в южните щати и кампанията се движи на север. Нормативно се смята, че в края на първата седмица от май трябва да бъде засято 50% от планираните площи. Ако този резултат не се достигне, прогнозите за реколтата може смело да се понижат. При достигане на 10 – 12 май, съществуват рискове от загуба на реколта. Ако засяването на 50% граница достигне 15 - 20 май добивите започват да спадат с 1,25 кг/декар за всеки ден закъснение. От 20 – 25 май този показател нараства до 2,5 кг/декар дневно. В следващата седмица 25 – 31 май добивите започват да се понижават с 3,75 кг/декар дневно. В началото на юни загубите започват са бъдат по 5 кг/декар дневно, а след това нарастват експоненциално, така че прибирането на реколтата е икономически неизгодно.

 

Груби изчисления показват, че закъснение в сеитбата от около 20 дена води до намаление на реколтата с  18 – 19 млн. тона от потенциално възможната.