Покупката на голяма партида американска пшеница не удовлетвори китайските вносители

 

МЗ на САЩ потвърди продажбата на 360 000 тона мека червена зимна пшеница на китайски вносители, което е най-голямата дневна продажба за Китай от януари 2004 година.

 

Последните данни от Националния информационен център по зърнени и маслени в Китай през миналата седмица потвърждават закупуването на мека пшеница от Китай с доставка юни – декември.

 

Не е потвърдена покупката на още 480 – 640 хил. тона пшеница. Благодарение на Китай, от САЩ може да се получи добър и стабилен експорт на пшеница.

 

Китай извърши мащабна покупка на американска пшеница, за да попълни държавните запаси използвайки понижението на цената по пазарите. При това сега цената на пшеницата на вътрешния пазар в Китай се колебае около исторически максимум. По-рано през годината разликата между цената на пшеницата в Китай и цената в пристанища от Мексиканския залив достигаше 140 USD/тон. Доставката на американска пшеница в Китай струва около 40 USD/тон.

 

Според търговци, Китай отново ще проведе мащабна покупка на мека пшеница при наближаване на новата реколта и спад при цената и.

 

Традиционно Китай внася висококачествена пшеница (твърда червена зимна от САЩ и пролетна от Канада), за да я смесва с по-ниско качествена китайска пшеница. През този сезон търсенето на по-нискокачествена пшеница нарасна поради използването и във фуражното производство.

 

Според USDA, през сезона Китай ще внесе 3,2 млн. тона пшеница, което е най-високото ниво на импорт от 2004 – 2005 МГ до сега. Очаква се през следващия сезон вносът да се повиши до 3,5 млн. тона.

ZarnoBorsa15 Апр, 2013