Китай: Вносът на соя през текущия сезон ще се понижи поради епидемията от “птичи грип”

 

Вносът на соя в Китай през сезон 2012 – 2013 МГ може да се понижи за първи път през последните девет години според МЗ на страната. Причина ще бъде пониженото търсене от страна на фуражните заводи предизвикано от птичия грип и ниската цена на свинското месо.

 

Според прогноза на China National Grain & Oils Information Center (CNGOIC), обемът на вноса на соя в Китай през текущия сезон ще достигне 59 млн. тона, което е по-ниско от предходният сезон, когато той е бил 59,24 млн. тона. Правителството на Китай по-рано прогнозира внос за 2012 – 2013 МГ от 60 млн. тона, а USDA 63 млн. тона.

 

След като Китай закупи 1 млн. тон американска пшеница и при развитие на епидемията от "птичи грип”, се очаква азиатската страна да ограничи вносът на фуражно зърно поради спадащия интерес към него.

 

Китайското правителство е започнало покупки на замразено свинско месо за попълване на резервите и стабилизация на цената на вътрешния пазар, която се понижава през последните три месеца. Във връзка с цикличните и сезонни фактори, цената на свинското месо продължава да се понижава от януари до сега. Съотношението между стойността на свинското месо и царевицата е 6:1, което осигурява работа без загуби за фермерите през последните четири седмици.

 

С цел стабилизиране на цените и избягване на по-нататъшно понижение, правителството е закупило замразено свинско месо при цени над пазарните.

 

По-високите доставки ще продължат още известно време, през което фермерите трябва да коригират производствените си планове. Стабилизация на цената на свинското е важна задача на правителството свързана с регулирането на инфлацията и дефлацията в страната.

ZarnoBorsa10 Апр, 2013