Credit Suisse: Русия и Китай са способни да шокират пазара на пшеница

 

Credit Suisse публикува коментари на последния отчет на USDA. Нормализацията при цената на пшеницата става по-бързо от очакваното въпреки безпокойството за производството в ключови региони на света. Очаква се, че след разпродажбите през последните дни цените ще се стабилизират над настоящите нива. След това отново ще се поднови низходящия тренд. Понижението ще е колебливо, защото ще се отчитат рисковете от спад на реколтата, като най-големи те ще бъдат в САЩ и Китай.

 

Съгласно текущата прогноза, производството на пшеница в САЩ ще се повиши с 13,5% до 61,8 млн. тона. Подобряване състоянието на твърдата червена зимна пшеница ще е ключов фактор за добра реколта. В настоящия момент само 34% от посевите с пшеница са в добро и отлично състояние, което е значително по-ниско от състоянието през последните години. Това е един от признаците, че реколтата ще бъде по-ниска от очакваното.

 

Извън САЩ, най-голямо внимание заклужават Русия и Китай. В Русия през миналата година неблагоприятните природни условия доведоха до понижение на реколтата с 33%. Руският експорт се очаква да достигне 11,1 млн. тона. Това е вече отчетено в цените, но не означава, че при влошаване състоянието на посевите цените няма да се повишат отново.

 

Китай също е причина за безпокойство. Официалните прогнози са за реколта от пшеница в размер на 121 млн. тона. При отчитане на заболяванията по посевите, реколтата може да се понижи до 108 млн. тона. Ако неофициалните цифри се окажат по-близки до реалните е много вероятно да се пристъпи към нормирано потребление и намаление на запасите, които сега са 56 млн. тона пшеница. Очаква се ръст на вноса с 9% до 3,2 млн. тона, но това може да е консервативна оценка.

 

На фона на понижените цени, от САЩ се увеличи експорта на пшеница през последните седмици. Възможно е прогнозираният от USDA експорт от САЩ през настоящия сезон в размер на 27,9 млн. тона да не бъде достигнат.