През 2012-2013 МГ експортът на Черноморско слънчогледово масло ще се понижи

 

През текущата 2011-2012 МГ пазарът на Черноморско слънчогледово масло достигна рекордни обеми – производство и експорт. Основният ръст беше обезпечен от Украйна и Русия. Тези две страни са изнесли през този сезон съответно 3.3 и 1.4 млн. тона нерафинирано слънчогледово масло. Произведените обеми слънчогледово масло в двете страни са съответно 3.7 и 3.6 млн. тона.

 

През 2012-2013 МГ Украйна съхранява лидерските си позиции при експорта на това масло като обемът ще бъде 3.05 млн. тона, което е 53% от световния експорт. Експортът на нерафинирано слънчогледово масло от Русия ще се понижи до 1 млн. тон /16%/.

 

Производството на слънчогледово масло в Украйна ще се понижи от 3.5 млн. тона в предходната година до 3.3 млн. тона през настоящата.

 

Един от големите купувачи на украински масла Китай се отказа от закупуването на слънчогледово масло. Проблем е липсата на възможност украинските служби да издадат фитосанитарен сертификат за експортираното масло. Такива сертификати се издават само за зърнени и маслени култури, но не и за масла. Сега МЗ се занимава с решаването на този проблем, но китайската страна не сътрудничи активно. Вероятно процедурата за получаване на такъв сертификат ще продължи около 2 месеца.

ZarnoBorsa05 Апр, 2013