Индонезия е “превключила” на австралийска пшеница

 

Австралийската пшеница отново е станала по-привлекателна за индонезийските мелничари от индийската. Индонезия традиционно е един от ключовите клиенти на пшеницата от Австралия. През миналия сезон, който завърши на 30 септември 2012г, Индонезия е купила 3,862 млн. тона пшеница от Австралия, което е 22% от целия австралийски експорт. През текущия сезон сериозна конкуренция се явява пшеницата от Индия, като разликата в началото на 2013г при цените е достигнала 50 USD/тон в полза на индийската.

 

През текущия месец цените на австралийската пшеница бързо се понижават, което е позволило да се възстанови конкурентоспособността и на индонезийския пазар.

 

В началото на март Индонезия е закупила пшеница от Австралия при цена 335-340 USD/тон при условия C&F. Последният контракт за доставка на австралийска пшеница е бил при цена 330 USD/тон при условия C&F.

 

Индийските износители предлагат пшеница при цена 325 USD/тон при условия C&F, но тя е с примеси и е необходимо да се почиства. В резултат на това тя излиза с около 5 USD/тон по-скъпа.

ZarnoBorsa26 Март, 2013