Индийските държавни компании ще започнат експорт на висококачествена пшеница

 

Продоволствената Корпорация на Индия FCI, която осъществява покупките на зърно за държавния фонд, през следващата година за първи път ще се съсредоточи върху закупуването на висококачествена пшеница. Висококачествената пшеница за експорт се нарича премиална, като съдържанието и на протеин е 12.5% при 11.5% за стандартната.

 

В близките дни FCI планира да започне покупки на премилана пшеница от новата реколта в щата Мадя-Прадеш, като ще стартират покупки и в Пенджаб, Гуджарат и Раджастхан.

 

Продажбите за експорт ще бъдат осъществени от държавните компании MMTC, STC и PEC. Началото на търговете ще бъде през втората седмица на април.

 

През настоящия сезон вече са сключени договори за износ на 3.18 млн.тона пшеница то държавния резерв, а са експортирани 2.558 млн. тона.

 

През текущия сезон, който започва на 1 април, държавният фонд на Индия ще закупи рекордните 44.121 млн. тона пшеница от фермерите. През текущия сезон са закупени 38 млн. тона. С тази увеличена покупка държавата все по-активно ще се намесва на вътрешния пазар на зърно, като вероятно ще се опита отново да регулира запасите като ги намали.

ZarnoBorsa20 Март, 2013