Разходите за внос на пшеница в Япония са нараснали с 14%

 

Разходите за внос на австралийска пшеница клас Australian Noodle Wheat (ANW) в Япония са нараснали с 14% в сравнение с началото на септември.

 

Пшеница клас ANW се отглежда в щата Западна Австралия. През текущия сезон австралийските фермери прибраха ниска реколта от тази пшеница – 490 хил. тона, което повиши цената и.

 

В началото на февруари Япония е закупила пшеница ANW с цена 406.5 USD/тон на база FOB с доставка през април. В началото на септември 2012г цената е била 355 USD/тон на база FOB.

 

Поскъпването на пшеницата се е получило въпреки намалените изисквания на Япония за нейното качество. За да гарантират непрекъснати доставки на пшеница до началото на следващата жътва и да се понижат разходите за внос, се внася по-малко пшеница ANW.

 

Поради силната суша в Австралия през 2010-2011 МГ реколтата от ANW се понижава до 460 хил. тона, а цената и нараства над 500 USD/тон.

 

Сега японците са обезпокоени от недостига на пшеница до новата реколта. Според австралийски износители пшеницата ще е достатъчна за задоволяване на потребностите, но цената и ще продължи да се повишава.

 

През следващата финансова година, която ще започне от 1 април, Япония ще внесе с 12% по-малко фуражна пшеница от настоящия сезон – до 1.07 млн. тона. Това е прогноза на МЗ на страната. Вносът на фуражен ечемик остава без промяна – 1.29 млн. тона.

ZarnoBorsa19 Март, 2013