Перспективата за експорта на руско зърно остава под въпрос

 

Експортът на руска пшеница от новата реколта на пазарите в Северна Африка и Близкия Изток обикновено стартира много агресивно. През 2013г перспективата за агресивен износ е под въпрос.

 

Нарастването при цената на руското зърно от старата реколта е замразил експорта през втората половина на 2012-2013 МГ. Износителите разчитат на спад на вътрешните цени в следващите месеци до началото на новата жътвена кампания. На тези планове може да попречи намерението на правителството да попълни намалелите до минимум държавни резерви.

 

Вътрешните цени на пшеницата трябва да се понижат като минимум с 24%, за да се активизира външната търговия. Според оценки на някои търговци, най-високата граница на пшеницата от новата реколта трябва да е 260-270 USD/тон. В южните части на страната са сключени единични сделки при цена на пшеницата 265-275 USD/тон при условия FOB в дълбоководни пристанища на страната.

 

Износители на черноморска пшеница правят агресивни предложения на пшеница от новата реколта на пазарите в Азия и Близкия Изток. Черноморската пшеница се предлага при цена 300 USD/тон в пристанища на Югоизточна Азия през юли. Аналогични предложения на индийска пшеница са при цена 315-320 USD/тон.

 

Турски мелничарски компании стартираха покупки на руска пшеница от новата реколта. Партидите са в обем от 5 000 тона с цена 268 USD/тон при условия C&F. Турция ежегодно закупува от международните пазари около 4 млн. тона. След преработката на голяма част от тази пшеница, брашното се изнася за страни от Африка и Югоизточна Азия. Очакванията са, че през следващия сезон руската пшеница ще бъде най-евтината в света.

ZarnoBorsa14 Март, 2013