Мястото на черноморската пшеница в Близкия Изток зае австралийската

 

През текущия сезон, който завършва на 30 септември, Австралия ще изнесе не повече от 16 млн. тона, въпреки високото експортно търсене. Това е прогноза на CBH Group. През миналата година Австралия достави на международните пазари 24.687 млн. тона пшеница. Намалението се дължи на слабата реколта от 22 млн. тона при 29.9 млн. тона година по-рано.

 

Сега страните от Близкия Изток активно купуват австралийска пшеница поради изчерпване експортния потенциал на Черноморския регион. За трите месеца на текущият сезон износът на австралийска пшеница за Иран, Ирак, Саудитска Арабия и ОАЕ превиши 1 млн. тон. През следващите три месеца се очаква експортът за този регион да бъде около 1.5 млн. тона.

 

През сезон 2013-2014 МГ реколтата от пшеница в Австралия може да бъде в рамките на 24 млн. тона. Цената на пшеницата се намира на достатъчно високо ниво, за да стимулира увеличение на площите. Размерът на експорта може да се увеличи до 18 млн. тона.

 

Активното предлагане на пшеница от страна на австралийски износители усилва конкуренцията по международните пазари и понижава цените. Освен Австралия, значително влияние по пазарите през втората половина на годината ще окаже Русия, която ще се стреми да върне позициите си.

 

CBH Group е един от големите играчи на зърнения пазар в Австралия. Групата разполага със складови мощности за съхраняване на 20 млн. тона зърно, пристанищна инфраструктура и преработващи предприятия.

 

ZarnoBorsa14 Март, 2013