Запасите от пшеница в Индия три пъти превишават нормите

 

Количеството пшеница в държавните запаси на Индия към 1 март са 27.1 млн. тона. Този показател три пъти превишава изискването от 8.2 млн. тона в края на селскостопанската година.

 

Рекордната реколта е на фона на дефицита от мощности за съхранение. Част от реколтата се съхранява под открито небе и бързо се разваля.

 

За да се освободи от излишъците от зърно, индийското правителство е разрешило експорт от частни търговци. Миналата седмица е разрешен допълнителен експорт на 5 млн. тона пшеница, като за целия сезон квотата вече е 9.5 млн. тона.

 

Държавата закупува зърно от фермерите за поддържане на бедните слоеве от населението. Това се отнася и за държавните запаси от ориз, които са 35.8 млн. тона при изискване от 11.8 млн. тона.

 

Индия вероятно ще продължи да трупа пшеница в складовете си. Някои частни компании планират да осъществят експорт на пшеница от страната, но това е свързано с ценовата разлика между продажбите цени от държавния резерв и международните цени.

 

Правителството е приело минимална експортна цена за пшеницата FOB в размер на 320 USD/тон, а срокът за износа е в следващите три месеца.

 

През последните месеци Индия се превърна в едни от големите световни производители. През последния месец цената на пшеницата се понижи с 20 USD/тон до 300 USD/тон.

 

Правителството едва ли ще понижи минималната покупна цена на пшеницата, защото тогава ще са наложи да се понижи цената и от производител.

 

Скоро започва жътвената кампания на пшеницата /след 15-20 дена/ от новата реколта, което допълнително ще затрудни преодоляването на ценовата разлика и ценовите ограничения.

 

Търговците очакват новото зърно, като то ще бъде обект на износа поради очакваните по-ниски цени.

ZarnoBorsa13 Март, 2013