Oil World: Реколтата от соя в Южна Америка може да не оправдае очакванията

 

Реколтата от соя в отделни региони на Южна Америка може да се окаже по-малка от очакваното поради сушата. Освен това забавянето на доставките от този регион също водят до намален внос в Китай.

 

Реколтата от соя в Аржентина може да се окаже около 49 млн. тона, което е под 50 млн. тона, които се очакваха преди две седмици. Фермерите в Парагвай ще съберат 7.8 млн. тона соя при предходна прогноза от 8.2 млн. тона.

 

Бразилската реколта също може да не оправдае прогнозите, въпреки добрата реколта.

 

Съкращаването на запасите от соя ще се ускори през първата половина на април предвид забавените доставки от Южна Америка. Проблемите с инфраструктурата в Бразилия и по-ниските продажби от страна на аржентинските фермери водят до тези събития. В края на януари фермерите от Аржентина са продали само 13% от реколтата, което е рекордно нисък показател.

 

Експертите от Oil World очакват значително съкращаване на запасите в Китай в сравнение с миналата година. Ще бъде доста сложно да се възстановят запасите, защото доставките от Южна Америка едва ли ще могат да удовлетворят потребностите на Китай през май, юни и юли поради намален експорт от САЩ.

 

В Бразилия производителите са продали около 60% от реколтата при 57% през миналата година.

ZarnoBorsa12 Март, 2013