Китай поглъща всички излишъци от храни в света

 

Китай се превръща във водещ фактор в света относно продоволствената безопасност. Огромното растящо търсене на продоволствия от страна на Китай може да наруши крехкия баланс на търсенето и предлагането на храни в света.

 

Длъжностни лица в Китай и представители на световни търговски компании в аграрния сектор признават тоз факт, че в Китай протичат структурни изменения, като страната се превръща в голям нето вносител на зърнени.

 

До скоро Китай е внасял само неголеми обеми висококачествен ориз , малко пшеница и практически не е внасял царевица. Сега ситуацията е сменена и в страната се внасят царевица, пшеница, ечемик, ориз и други култури.

 

Търсенето от страна на Китай се явява огромно относно обемите от тези култури на световните пазари, което прави пазарите много непредвидими.

 

За 2012г обемът на вноса на зърно в Китай се е увеличил два пъти. За периода януари-ноември  са внесени 13,4 млн. тона зърно, което превишава показателя за 2011г, който е бил 4,5 млн. тона. С това внесено количество, Китай се нарежда на второ място в света по внос на ориз и ечемик, на десето място по внос на царевица и двадесето място по внос на пшеница.

 

От Chen Xiwen отбелязват, че ръст при вноса на зърнени и маслени в Китай просто е неизбежен. Производството на селскостопански култури в Китай расте, но търсенето расте още по-бързо.

 

Водещите световни търговски компании вече водят борба за позиции, които могат да им донесат изгода от вноса на зърно в Китай. Френската компания Louis Dreyfus Commodities смята, че резкия ръст на вноса на царевица в Китай променя „хода на играта”.

ZarnoBorsa11 Март, 2013