Американски производители на етанол закупуват мелничарска пшеница

 

Един от големите американски производители на етанол POET Biorefining, започна покупки на мека червена пшеница за преработването и в спирт.

 

Основна суровина за получаване на етанол в САЩ е царевицата. Меката червена пшеница се използва за производство на брашно. Слабата реколта от царевица в страната е причина за недостига на царевица и ръста в цената и. В резултат на това някои спиртни заводи стартираха покупките на пшеница. Един от тях е POET Biorefining разположен в Портланд. Сега цената на царевицата в Портланд е 7.44 USD/тон /293 USD/тон, а на пшеницата 6.85 USD/тон /252 USD/тон/. Ежегодно това предприятие преработва около 0.61 млн. тона зърно и произвежда 68 млн. галона етанол.

 

 Повечето заводи на POET Biorefining могат да използват като суровина царевица, пшеница и сорго. Замяната на 10-20% от царевицата с пшеница не изисква големи промени в производството. Замяната на суровините е само временно решение, защото освен спирт от производството се получават и други продукти – царевично масло, DDGS и други.

 

От друга страна много американски производители, в т.ч. и най-голямата компания ADM, са заявили, че нямат планове за промяна на суровините при производството.

ZarnoBorsa08 Март, 2013