Boston Consulting Group: Светът очаква рязко поскъпване на водата и храните

 

Boston Consulting Group (BCG) прогнозира, че по-добрият живот на китайци и индийци може да предизвика глобална криза.

 

В началото на деветдесетте години, преките инвестиции в региона доведоха до това, че Азия засипа САЩ с евтини стоки, което оказа влияние на пазара на труда. Настъпиха уволнения на скъпо платени работници в САЩ при невъзможност да не могат да се конкурират с евтината азиатска работна ръка.

 

Сега обаче икономическият бумеранг полетя в другата страна. Инвестициите в Азия доведоха до това, че производството повиши нивото на живот в Индия и Китай. Средната класа в тези страни иска да потребява месо вместо ориз. За оглеждането на животни е необходимо много зърно, а това изисква много вода, която е недостатъчна. Това ще повиши цената на водата и храните не само в Азия, а и по света.

 

- Китаец 2009г потребява 38 пъти повече от китаец 1960 година. За индийците тази разлика е 19 пъти.

- Пилешкото и свинското е носило 4% от дневните калории в Китай през 1960 година, а през 2020г ще бъде 20%.

- За да се яде месо, трябва да расте домашно животно. За да расте домашно животно, то трябва да се храни, ама храната не достига. Необходими са 2кг фураж, за да се произведе 1 кг месо тегло при кокошките, 6 кг фураж за 1 кг месо при свинете. През 2010г 99% от китайската царевица е преработена във фуражи за животни, а това е 20% от световното производство на царевица. С други думи на Китай не достига собствената царевица. Китайските покупки на царевица ще нараснат от 1.7 млн. тона през 2010г до 15 млн. тона през 2015 година, което е половината от експорта на САЩ.

- Ежегодното потребление на царевица ще нараства с 3.2% годишно и ще се увеличи с 40% през периода 2010-2020 година. Това ще доведе до ръст на цените с 57%.

- Скъпа царевица води до скъпо месо. В САЩ стойността на фуражите е 55% от стойността на животните, а в стойността на фуражите 60% е стойността на зърното. Следователно при поскъпване на зърното с 57%, месото ще се повиши с 20%.

- Но царевицата без вода не расте. Увеличението потреблението на месо от само от китайците ще повиши потреблението на вода 10 пъти за 10 години. Потреблението на вода в света и без това се увеличава с 2.2% годишно.

- Водата е проблем и в САЩ. Вече са въведени ограничения при ползването и в някои западни щати. Цената на водата в някои американски градове достига нивото на Израел. По-скъпа вода – по-скъпа храна. Прашните бури в САЩ през 1931-1936г са съкратили производството на царевица с 30% и са повишили цената и със 115%. Експортът на царевица от САЩ в Китай ще изисква увеличение при потреблението на вода с 18% на година.

 

BCG предлага следните решения:

 

1.Поливане с подаване на вода непосредствено в до корените на растенията, което намалява потреблението на вода с 50%.

2.Иновации при производството на зърно, включително ГМО. Това може да доведе до увеличение на производството без потреблението на повече вода.

 

ZarnoBorsa08 Март, 2013