Индия се стреми да повиши цените световния пазар на пшеница???

 

Индия, благодарение на агресивния експорт на пшеница се превърна във важен фактор при понижение на цените. Осъзнавайки своята значимост, индийците решиха, че трябва не само да освободят складовете си за новата реколта, а и да получат добър дивидент от продажбите.

 

Под този ъгъл на виждане може да се разглежда отмяната на три международни търга за експорт на пшеница. Индийците не ги устройва ситуацията, при която цените на пшеницата им непрекъснато се понижават. За март беше планиран експорт на 900 000 тона пшеница, който е най-големият обем до момента. През последните месеци все повече потребители се насочват към индийската пшеница, защото е с най-ниски цени. В случай, че индийските държавни компании, които продават зърното отклоняват ниските цени за покупки, на купувачите няма да им остава нищо друго освен да ги повишат. През последните седмици минимум 700 000 тона пшеница е продадена от частни индийски компании с доставка март-юни. Забавянето темповете на износ вероятно ще повиши цените по световните пазари. Цените на пшеницата по търговете в края на февруари беше 302 USD/тон при 311 USD/тон в средата на месеца. Сега Индия не иска за продава при цени под 305 USD/тон.

 

В същото време някои частни търговци предполагат, че главна цел на държавата е да освободи складовете за новата реколта. През aвгуст на международните пазари ще постъпи новата реколта от района на Черно море, което ще затрудни експорта.

 

От началото на сезона до момента от Индия са изнесени 4.03 млн. тона пшеница - половината от която е от държавните запаси. Към 1 февруари запасите от мелничарска пшеница в централните части на страната са 30.8 млн. тона при потребност на населението 11.2 млн. тона. Поради лошо съхранение 14.54 млн. тона зърно е станало непригодно за ползване. За последните три години е било развалено 16.3 млн. тона пшеница.

ZarnoBorsa05 Март, 2013